dinsdag 14 juli 2015

Dagelijkse portie



Een gezond voedingspatroon, dat willen we toch allemaal.
En gelukkig is er het internet, het Groenten en fruitbureau en het Voedingscentrum.
En veel sites en publicaties.
Voor mij een heerlijke bron van informatie want zo af en toe veranderen de inzichten toch wel.

Vroeger was het belangrijk dat een stuk(je) vlees bij je maaltijd kreeg.
Nu weten we ook van andere leveranciers van zelfde stoffen als vlees.
Vroeger werden groenten lang gekookt. nu is beetgaar of rauw ook een goede manier.



Een appel, peer of sinaasappel was er wel maar niet standaard elke dag.
Bessen, aardbeien of frambozen als je die in eigen tuin had, zo ging dat vaak.
En bramen plukken deden we ook. Ook veel seizoensgebonden dus vaak.
Aanbevolen  twee ons groente en twee stuks fruit.
Die groente, oké dat kan je afwegen. Maar twee ons sla?
En fruit? Twee aardbeien? Nee toch.


De ene appel is ook de andere niet.
En de vorm, telt een smootie voor één of twee?
En fruitsalade?
Nu is fruit lekker dus "een beetje meer" mag het wel zijn.
Maar hoe bereken je het nou.




 
Vrucht
Een portie?
Aardbei
Schaaltje (100 gram)
Abrikoos
5 stuks
Ananas
Schijf (100 gram)
Appel
1 stuk
Avocado
1 halve
Blauwe bes
Schaaltje (100 gram)
Bosbes
Schaaltje (100 gram)
Braam
Schaaltje (100 gram)
Cranberry
Schaaltje (100 gram)
Dadels
6 stuks
Druif
Trosje (125 gram)
Framboos
Schaaltje (100 gram)
Granaatappel
1 halve
Grapefruit
1 halve
Kers
Schaaltje (125 gram)
Kiwi
2 stuks
Lychee
Schaaltje (200 gram)
Mandarijn
2-3 stuks
Mango
1 kwart
Meloen
Schijf (100 gram)
Mineola
1 stuk
Nectarine
1 stuk
Passievrucht
5 stuks
Peer
1 stuk
Perzik
1 stuk
Pruim
2-3 stuks
Rozijn / Krent
1 eetlepel
Sinaasappel
1 stuk
Bron: Groenten Fruit Bureau  
          Voedingscentrum


Vanmorgen vond ik deze tabel!
Ik ben er blij mee! Weer veel geleerd.





1 opmerking:

  1. Ik eet altijd teveel, jammer genoeg niet zo gezond.

    Vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen